GS1 standarder kan fungere som en bro mellom byggesystemer og forvaltning, drift og vedlikeholdssystemer (FDV) ved å tilby en felles plattform for identifisering, sporing og deling av informasjon.

GS1 standarder kan forklares som et slags «språk» som gjør det mulig for ulike systemer å utveksle informasjon på en standardisert og forståelig måte, selv om systemene i utgangspunktet er utviklet for ulike formål. Når et sykehus bygges, brukes byggesystemer som tar hånd om planlegging, konstruksjon og installasjon av tekniske løsninger, mens driftssystemer (FDV) brukes når sykehuset skal settes i drift og vedlikeholdes gjennom sin levetid. Disse systemene opererer ofte uavhengig av hverandre og kan ha ulike standarder for dataregistrering og kommunikasjon.

Ved å bruke GS1 standarder kan bygge- og driftssystemer «snakke» samme språk. Dette kan legge forholdene til rette for en sømløs overføring av informasjon gjennom hele sykehusets livssyklus – fra planlegging og bygging til daglig drift og vedlikehold. Fordeler som bedre dataintegrering og ressursbruk kan sikres.

Denne brobyggingen kan skje gjennom:

  • Unike identifikatorer: en komponent, utstyr eller byggemateriale kan tildeles en unik identifikator som kan gjenkjennes på tvers av systemer. Dette kan for eksempel være Global Trade Item Number (GTIN) eller Global Individual Asset Identifier (GIAI). Når et byggemateriale eller en utstyrskomponent identifiseres med en GS1 standard kan både byggeprosessen og driften av sykehus spore, gjenkjenne og forvalte enheten.
  • Strekkoder og RFID: GS1 standarder muliggjør bruk av strekkoder og RFID-teknologi som gjør det enkelt å automatisere dataregistrering og oppfølging av utstyr og materialer.  Dette kan gjøre det enklere å for eksempel spore et medisinsk apparat når det installeres og når det senere vedlikeholdes.
  • Datadeling og interoperabilitet: Ved å bruke GS1 standarder kan informasjon om enheter, installasjoner og bygningselementer lett overføres mellom systemer for bygging og FDV. Dette gjør det mulig å forenkle overføringen av informasjon fra byggefasen til drift og vedlikehold. Samtidig sikrer det at relevante data om utstyr, materialer og systemer er tilgjengelig for de som drifter sykehuset når bygget står ferdig.
  • Ressursstyring: GS1 standarder kan bidra til bedre styring av ressurser som for eksempel medisinsk teknisk utstyr (MTU) og byggematerialer. Dette kan sikre at riktig utstyr er tilgjengelig når det trengs samtidig som det gjør det enklere å planlegge vedlikehold og utskifting basert på faktiske behov.

Lokasjonsdata spiller en viktig rolle i bygge en bro mellom byggesystemer og FDV. Global Location Number (GLN) gjør det mulig for disse systemene å snakke sammen om lokasjon med presisjon ved å bidra til en oversikt og kontroll på plasseringene i et sykehus.

GLN gir ulike lokasjoner i et sykehus en unik ID. Dette gjør det mulig å identifisere hvor en bestemt ressurs, slik som MTU, eller en aktivitet befinner seg. Presise lokasjonsdata kan bidra til å spore MTU noe som kan effektivisere ressursbruk. Vi har skrevet om temaet tidligere: https://gs1.no/hendelsesbasert-sporing/

For byggesystemer kan GLN bidra til å gjøre det enklere å følge byggeprosessene i bestemte områder og koordinere arbeidet nøyaktig. Ved å identifisere lokasjoner bidrar GLN til koordinering, sporing av materialer og tekniske installasjoner samtidig som det forenkler overføring av relevant informasjon driftssystemene når bygget er ferdigstilt.