Å samle inn informasjon blir enklere og lover og markedskrav kan oppfylles. Hvordan? Fordi GTIN kan bidra til å forenkle arbeidet som må gjøres, fortalte administrerende direktør i Cobuilder, Lars Christian Fredenlund under GS1 in Europe regional forum.

Cobuilder er et selskap som leverer digitale løsninger for byggenæringen. Disse forbedrer datadeling og samarbeid gjennom standardiserte informasjonsmodeller og plattformer for produktdata. Det er en internasjonal virksomhet med hovedkontor i Oslo.

GTIN (Global Trade Item Number) spiller en betydningsfull rolle i deres løsninger. Standarden representerer en unik identifikator og er viktig for å kunne spore og standardisere produktdata deling gjennom hele verdikjeden. Ved å integrere GTIN i sine løsninger gjør Cobuilder det mulig å koble produktinformasjon til spesifikke varer på en standardisert måte. Dette bidrar til bedre datakvalitet og sporbarhet i byggeprosjekter.

Lars Christian Fredenlund, administrerende direktør i Cobuilder, forteller at GTIN er med på å forenkle arbeidet for alle som er involvert i en byggeprosess.

– Det er enklere å ivareta lover og forskrifter. Hvis alle millionene av produkter som blir levert i det norske markedet, fra ulike ERP systemer, skal ha sin egen identifikator så blir det veldig mye arbeid. Vi og byggenæringen skjønte for flere år siden at det å ha en felles identifikator var viktig, forklarer han.

GTIN er denne felles identifikatoren. Ved å ta den i bruk på produkter kan det bli enklere å få tak i nødvendig produktinformasjon. For eksempel informasjon som kan gjøre det enklere å oppfylle lovkrav. Fredenlund forklarer at uten GTIN ville det være tungvint å få tak i denne informasjonen.

– Hvis du for eksempel mottar kjemikalier på en byggeplass så har vi laget en GTIN skanner som nå er koblet opp mot Verified by GS1, som kan gjøre det mulig å identifisere produktet. Men hvis det ikke er GTIN på produktet, hvordan skal jeg da klare å finne den informasjonen?  Det kan bli tungvint, utdyper han.

GTINs rolle som bindeledd bidrar til at produktinformasjon er til å stole på. Fredenlund fremhever dette som viktig når det for eksempel kommer til miljøregnskap. I slike situasjoner er det nyttig å ha en identifikator. Dette gjør at prosesser kan automatiseres slik som det å samle inn informasjon og kalkulere miljøfotavtrykk.

– Derfor er det veldig ryddig for en entreprenør som for eksempel får levert mange gipsplater til flere prosjekter. Det at man kan si hvor mange og hvor mye av den gipsplaten brukte vi på det prosjektet og hvor mye har vi brukt totalt? Da blir det mye enklere å drive med bærekraftsrapportering som også er et lovkrav, forklarer han.

Bærekraftsregnskapet blir da enklere ved å ha en identifikator som GTIN. Etter at EUs bærekraftsdirektiv (CSRD – Corporate sustainability reporting) trådde i effekt har kravene til bærekraftsrapportering blitt tøffere. Å få gjort dette på en smidig og nøyaktig måte er derfor å foretrekke. Fredenlund forklarer at dette er blant grunnene til at de jobber aktivt for å koble GTIN opp mot dette lovverket.

– Når vi snakker om CSRD så er det et element som handler om at vi må regne og da må vi vite hvilke produkter. Det er derfor vi gjør jobber med å koble GTIN til dette lovverket for å kunne si at spesifikke produkter er byggevarer og at her skal det være et spesifikt type dokument, avslutter han.