Strekkoden fyller 50 år

Jubilanten ble feiret med en godt lest sak på E24.no. Arvtakeren vil bli en «gamechanger» for å få ned matsvinnet, forklarer administrerende direktør i GS1 Norway Geir Paulsen i saken.

Det er snakk om en todimensjonal kode. Med en slik kode på produktene vil både butikker og kunder kunne oppleve fordeler. Som saken nevner, er fordelen for dagligvarehandelen i første omgang informasjon om varens holdbarhet. E24 snakket med assisterende butikksjef på Meny Løren som poengterer at det sparer enormt med tid.

Tidligere måtte de gå rundt i butikken å sjekke varenes holdbarhetsdato manuelt, men takket være de todimensjonale kodene kan de gjøre dette ved skanne kodene med en mobilapp. Den som skanner vil automatisk få vite hvor mange varer som er igjen i butikken med en gitt holdbarhetsdato. Med slik informasjon kan de bli enklere for butikkene å planlegge og dermed bidra til at maten ikke blir kastet.

– Vi vil kaste minst mulig

Bærekraftsdirektør i Norgesgruppen, Signe Bunkholt Sæter er også intervjuet i saken. Hun forklarer at en av grunnene til at de todimensjonale kodene rulles ut er at de ønsker å kaste minst mulig. Saken forteller at Norge hadde et matsvinn på 454.350 tonn i 2020, hvor forbrukere står for nesten halvparten og dagligvareleddet står for 67.400 tonn.

De todimensjonale kodene kan bidra til å redusere dette. I 2019/2020 ble det gjennomført et pilotprosjekt som viste at matsvinnet kan reduseres med så mye som 18 % målt i økonomisk verdi. Norgesgruppen har begynt å rulle ut kodene og de finnes allerede på 50 ulike produkter. I tiden fremover blir det flere. Saken melder at Bunkholt Sæter håper dette kan bidra til å redusere mengden mat kastet.

«Gamechangeren» som Geir Paulsen refererte til i saken er allerede i gang.

Saken ble også publisert i
papirutgaven til Aftenposten.