Bruken av GS1 standarder på rør bidrar til å effektivisere og forenkle arbeid i vann- og avløpsbransen. På bildet ser du Oleksandra Furman fra Wavin.

Ålesund kommune, Ahlsell og Wavin, har lansert et pilotprosjekt som markerer en milepæl i digitaliseringen av vann- og avløpsbransjen. Prosjektet innebærer bruk av Digitale produktpass, representert av datamatrix koder, på 600 meter med ny vannledning i Engesetdalen. Kodene inneholder blant annet GS1 standarden GTIN (Global Trade Item Number) som gir rørene en unik identitet og gjør det enkelt å knytte fakta til et spesifikt rør. Ved å skanne kodene før de legges i bakken kan installatører og kommunen få enkel tilgang til viktige tekniske spesifikasjoner som produksjonsdato, batchnummer, materialkomposisjon og trykklasse. Etter at de er lagt i bakken bidrar GTIN til at det er enkelt å laste ned nødvendig informasjon til kommunens datasystem gjennom en oppkobling til NOBB databasen.

Det er dette som er «Digitale produktpass,» en digital representasjon av informasjon assosiert med et produkt.

Enkel tilgang til slik informasjon bidrar til å eliminere feil som kan oppstå ved manuell registrering og sikrer høyere datakvalitet og bedre sporbarhet i infrastrukturen. Prosjektet gjør det mulig å effektivisere arbeidsprosesser, øke dokumentasjonsnøyaktighet og sikre mer effektiv drift.

Samarbeidet mellom offentlige og private aktører, inkludert Wavin og Ahlsell, fremmer innovasjon og legger grunnlaget for en digital revolusjon innen vann og avløp.

Her ser du rørene i Engesetdalen i Ålesund kommune.

Prosjektet gir også verdifull innsikt i hvordan fremtidige kommunale prosjekter kan dra nytte av automatisert datahåndtering for å redusere feil, spare tid og optimalisere drift og vedlikehold av kritisk infrastruktur.

På bildet ser du en GS1 datamatrix kode

Digitale produktpass bidrar til å korte ned veien til riktig informasjon. For eksempel miljøpåvirkning og tekniske spesifikasjoner. I en bransje som ønsker å handle mer effektivt og bærekraftig er slik informasjon uunnværlig. Om det er ønskelig å legge til informasjon utover produktspesifikk eller miljøpåvirkning så er også dette mulig.

Oleksandra Furman, digitaliserings- og bærekraftsleder i Wavin forklarer at bruken av Digitale produktpass for dem, handler om å samle og dele informasjon på en effektiv måte.

– For oss er dette en løsning vi bruker til å samle all teknisk data på ett sted og gjøre den lett tilgjengelig for våre sluttbrukere i maskinlesbart format. For en sluttkunde som en kommune så ser vi at det forenkler prosessen med å samle data. Siden vi bruker GTIN, blir det heller ikke mulig å forveksle produktene. Ved å skanne datamatrix kodene får kommunen eksakt oversikt over hva som er lagt i bakken.

GS1 standarder spiller en viktig rolle i dette arbeidet. Furman forklarer at GTIN er selve nøkkelen for å blant annet laste ned data fra NOBB databasen. Ved bruk av GS1 datamatrix blir denne informasjonen tilgjengelig for en sluttbruker.

Å ha slik informasjon lett tilgjengelig kan effektivisere og bidra til mer datadrevne beslutninger. Dette kan igjen føre til at det tas mer bærekraftige valg fordi informasjonen om for eksempel miljøpåvirkning er lett tilgjengelig.

– Digitale produktpass tilfredstiller dagens behov for informasjon. Samtidig møter vi fremtidige krav til sporbarhet. For oss var det viktig å teste dette for det vil gi oss viktig informasjon samtidig som det er en god løsning for våre sluttbrukere, påpeker Furman.

Nettopp datatrevne beslutninger er viktig og det er en av grunnene til at de i Ålesund kommune er fornøyd med løsningen. Fungerende virksomhetsleder for vann og avløp, Ingunn Osdal Stette, synes prosjektet har vært spennende og mener det viser at kommunen ligger langt fremme når det kommer til digitalisering.

– Med dette prosjektet får vi presise og pålitelige data som vil gi oss høyere datakvalitet, bedre dokumentasjon av anlegg og sikrere og mer effektiv drift, sier hun i en pressemelding.

Teknikker i Ålesund vann og avløp, Ivan Spiranec, gjenspeiler hennes kommentar og fremhever at matrixkodene vil gi han en enklere hverdag.

– Det forenkler prosessen med å få ledningsdata inn i kart- og informasjonssystem. Når vi skanner koden unngår vi tastefeil som kan oppstå ved manuell registrering. I tillegg får alle deltakere i et prosjekt enkel og rask tilgang til informasjon om rør og andre deler. Jeg ser at dette blir svært nyttig og håper matrixkoder blir standard for ledningsdata fremover.

Avdelingsleder for drift i Ålesund vann og avløp, David Mertsching, støtter Spiranec og mener matrixkodene effektiviserer arbeidet.

– Matrixkodene gjør det lettere for prosjektledere å gi rett informasjon til innmålere og sikre robust og feilfri importering av ledningsdata. I tillegg vil det spare tid når innmålere kan registrere data på denne måten.