Knudsen Dørfabrikk bygger en «grunnmur» med QR-kode. Og, den inneholder GS1 Digital Link.

Knudsen Dørfabrikk er en døråpner med lang erfaring. Røttene deres strekker seg tilbake til 1946 da Ragnar Knudsen opprettet bedriften som begynte med møbelproduksjon. I årene som fulgte begynte de med produksjon av dører, vinduer og trapper. På midten av 1970 tallet ble avgjørelsen tatt: det skulle satses på innvendige dører.  

Siden den gang har de produsert dette. Bedriften har siden begynnelsen lett etter måter å gjøre ting bedre på og for noen år siden landet de på RFID teknologi. På innsiden av dørbladet plasser de en RFID (Radio Frequence Identification) brikke med sporingsinformasjon for døren. RFID er en form for felles betegnelse for trådløs overføring av identifikasjon. Hver brikke har en «datamaskin» med størrelse på et sandkorn som inneholder en identifikasjon, i dette tilfelle en GS1 standard. Dette utviklet seg til å inkludere en etikette med QR-kode og GS1 Digital Link på utsiden av dørbladet.  

RFID ble først brukt til automatisk framdriftsrapportering. Dette gjorde det mulig å se hvor i prosessen døren befant seg. En RFID-tag blir printet på produktet i starten av produksjonen. Den inneholder en liten mengde data slik som ordrenummer og ordrelinjenummer (pluss noen andre parametre) som kommer fra bedriftens ERP-system. Ettersom døren går gjennom produksjonslinjen registreres dette ved hjelp av RFID-taggen. Helt på slutten blir det printet ut en etikett med QR-kode med GS1 Digital Link. Denne plasseres som sagt på utsiden av dørbladet. 

Informasjonen som RFID-taggen har samlet gjennom produksjonen, i tillegg til annen relevant informasjon, kan dermed bli tilgjengelig ved å skanne denne koden. En slik løsning forenkler prosessen for Knudsen Dørfabrikk sine kunder siden de da enkelt kan hente informasjon om døren direkte fra sin mobiltelefon.

 

RFID-taggen er med på å styre produksjonen av døren. Ting som farge og hengsler vil bestemmes i ERP-systemet. Her fungerer RFID-taggen som en kobling mellom ERP, produksjonssystemet og den uferdige døren. Dette gjør det mulig å legge til rette for flere fordeler som for eksempel realtidsinformasjon, forbedret lagerstyring, sporbarhet og mer. 

– Vi ser helt definitivt en fordel ved å ha disse mulighetene, og det er et upløyd potensial i dette, forklarer daglig leder Roar Knudsen som er tredje generasjon Knudsen i bedriften.

Han forklarer videre at det handler om å legge en slags grunnmur for fremtidige løsninger. Slik som for eksempel automatisk tilpasning basert på informasjon som RFID brikken eller QR-koden leverer.  

Dette kan også bidra til å legge til rette for bedre oversikt over varelager og oversikt på en byggeplass. Dørene blir registrert ettersom de flytter seg gjennom produksjonslinjen og dette gjelder også dørene som sendes til en byggeplass. Dermed kan Knudsen føle seg sikre på at kundene mottar det de har blitt lovet ettersom dørene blir registrert i det de forlater fabrikken. Kunden vil også ha mulighet til å dobbeltsjekke dette ved å skanne QR-koden med GS1 Digital Link. 

– Vi ser for oss at det vil bli et krav for digitalt merkede byggevarer i tiden fremover. Vi legger opp til dette. Informasjonen som vi legger inn i døren gjennom RFID-taggen og QR-koden vil være lesbar i hele produktets levetid. Ved å ha RFID-taggen inne i døra så kan aktører som er litt framme i skoen på drift av eiendom og bygger opp moderne systemer integrere våre dører inne i sine systemer.  

Digitalt tilgjengelig informasjon blir også nyttig når det kommer til ombruk og gjenbruk. Når produktet er digitalt merket så vil det være mulig å bruke produktet en gang til et annet sted (ombruk) eller bruke det på en ny måte (gjenbruk). Dette kan redusere avfall og behovet for nye ressurser.  

– Det å få til dette bør være en smal sak siden du har denne informasjonen digitalt lagret i produktet, understreker Knudsen.  

QR-koden som er plassert på døren bringer med seg flere fordeler. For den som monterer døren blir fordelene fremtredende. Knudsen forklarer at ved å skanne QR-koden kan montøren både få informasjon og legge til informasjon.  

– Montøren kan for eksempel bekrefte at døren er montert i henhold til monteringsanvisningen. Vedkommende kan også ta bilder av monteringen og laste opp disse sammen med bekreftelsen om det er ønskelig. Når du installerer et sertifisert produkt, for eksempel en brann sertifisert dør så er det krav om at det installeres i henhold til anvisninger, forklarer han.  

Muligheten for å legge til denne informasjonen etter å ha skannet en QR-kode bidrar til å redusere ekstraarbeid og forenkler arbeidsprosessen for de involverte.  

De samme mulighetene blir aktuelle når det kommer til mulige feil eller skader på produktet. Hvis en dør blir skadet under transport eller leveransen ikke er korrekt så vil det være mulig for involverte å skanne QR-koden for så å finne relevant informasjon om neste steg.  

– Dette blir også aktuelt utover i produktets levetid. Hvis for eksempel entreprenøren som installerte døren går konkurs så vil en eventuell leietaker eller eier fortsatt ha mulighet til skaffe seg relevant informasjon.