GS1 standarder og det nye sykehuset i Drammen

Foto: Helse Sør-Øst RHF

GS1 standarder bidrar til forutsigbarhet for nye Drammen sykehus – de legger til rette for innovasjon.

Sykehuset er ikke ferdig i det nøkkelen blir overlevert til brukerne. Byggene bygges ferdig og så kommer helseforetaket og tar over med sine prosesser. Men, de skal kunne fortsette å innovere og forbedre seg selv, driften og alle arbeidsprosesser som til sammen utgjør et sykehus. Derfor er det viktig å ha en infrastruktur som legger til rette for utvikling.

Her kommer, blant annet, GS1 standarder inn. De støtter innovasjon og legger ikke begrensninger på utvikling.

– Det er på en måte en plattform med grunnleggende egenskaper som legger til rette for innovasjon. Når vi bygger sykehus skal det ikke bare eksistere i et øyeblikksbilde for evig og alltid. Det skal kunne videreutvikle seg i mange år fremover, og med disse solide standardene i bunn legger vi ingen snubletråder, forklarer Bjørn Ravnestad som er inleid som konsulent for prosjektet.

GS1 Digital Link er en av standardene som brukes. Dette bidrar til at helse-, drifts-, renholds- og sikkerhetspersonell, alle med sine egne behov, kan melde inn disse ved hjelp av en QR kode. Standarden er et verktøy som gjør at flere forskjellige brukere kan benytte seg av samme løsning for å gjennomføre sine oppgaver. Den er representert av en QR kode og kan eksempelvis plasseres på et rom, eller et vedlikeholdsobjekt. QR koden på et rom bruker standarden Global Location Number (GLN) for å identifisere rommet, mens standarden Global Individual Asset Identifier (GIAI) brukes på vedlikeholdsobjekt.

Når personell skanner QR koden bidrar GS1 Digital Link til at rett person kommer til rett informasjon. En sykepleier kan dermed skanne eksempelvis en seng som trenger reparasjon. Sengen er identifisert med ved hjelp av GIAI og rommet den befinner seg i ved hjelp av GLN. Personen som skal reparere vet da hva som skal gjøres. Erik Bjørnstad, teknisk sjef ved det nye sykehuset illustrerer hvordan det kan se ut for forskjellige personell:

Helsepersonell:

Kan skanne QR koder for rom eller utstyr for å melde inn feil eller mangler. Dette kan være medisinsk-teknisk utstyr (MTU), møbler, senger, rullestoler etc. Sykehuset ser også for seg at audiovisuelt utstyr på møterom kan skannes for å tilgjengeliggjøre brukerveiledning.

Driftspersonell:

Vil kunne loggføre internkontroll, vedlikehold og reparasjoner ved å skanne QR koden på vedlikeholdsobjekter. Typiske vedlikeholdsobjekter som vil ha en QR kode med GIAI er ventilasjonsaggregater, elektrofordelinger, dører og porter, brannsentraler, nødlyssentraler, løfteanordninger, pumper og ventiler, motorer og vifter.

Renholdspersonell:

Vil skanne rommets QR kode for å kvitere renhold. QR koden på rommene inneholder standarden GLN som gjør at rommet identifiseres.

Sikkerhetspersonell:

Vektere vil skanne samme kode som renholdere, men for å kvitere et annet behov. Når rommet er undersøkt kan det kviteres ut ved å skanne QR koden som inneholder GLN.

GS1 standarder understøtter arbeidsprosesser i helsevesenet

Nye Drammen sykehus vil bruke GS1 Digital Link standarden. Dette ses på som en lettvektsteknologi, som gjør det lettere å lage digitale tjenester. Det er mange potensielle bruksområder for standarden på et sykehus og mange organisasjonsenheter kan tenke seg å bruke GS1 Digital Link til datafangst og for å støtte arbeidsprosesser.

Rom på sykehuset merkes med en QR kode i GS1 Digital Link format. I denne koden finnes GS1 standarden GLN (Global Location Number). Standarden brukes til å identifisere fysiske lokasjoner eller juridiske enheter og i sykehusets tilfelle; det førstnevnte. Rommene får en slags «digital adresse» og dette bidrar til at rommet i seg selv og objekter innenfor dets grense kan identifiseres. På samme måte som et hus har et gatenavn og et nummer får rommene på sykehuset et GLN.

Det at QR koden er i GS1 Digital Link format bidrar til at forskjellige personer får forskjellige løsninger når de skanner koden (se liste ovenfor). Skanner du en QR på en restaurant får du en løsning: restaurantens meny. Dette fordi QR koden kun inneholder en web adresse, men ved hjelp av GS1 Digital Link kan QR inneholde langt flere løsninger. Personell bruker sine tjenestetelefoner til å scanne QR koden og får en løsning basert på sin rolle og sine behov. Dermed kan de melde inn feil, mangler eller kvitere at rommet er undersøkt eller rengjort.

GS1 Digital Link binder sammen det fysiske objektet med den digitale informasjonen som finnes om objektet. Brukes det en resolver i sammenheng med standarden er det ingen begrensninger for hvor mye informasjon som kan lenkes til.

Dette bidrar til en mer brukervennlig arbeidsprosess. Standarden gjør det mulig å kunne forholde seg til bare en QR kode istedenfor en app for hver prosess. Ved å skanne en QR kode kan vedkommende få et tilbud tilbake om relevant informasjon og tjenester utifra sin egen rolle og lokasjon. I og med at QR koden samtidig er både en ID og en lenke så kan den benyttes til begge formål. Det motsatte ville vært en kode for hver enkelt prosess – noe som vil vært plasskrevende og upraktisk.

Det er byggeklosser som gjør det enklere å lage digitale tjenester. En type lettvektsteknologi som forenkler hverdagen for de som jobber på sykehuset. Personen som skanner QR koden kan få relevant informasjon enten det er serveringstilbud, vedlikeholdsarbeid på utstyr, eller for å kvittere for en utført oppgave. Det er i grunn bare fantasien som setter en stopper, og GS1 Digital Link standarden bidrar til at alle snakker samme språk istedenfor å ha hvert sitt.

GS1 standarder legger også til rette for at det kan bli større grad av sporbarhet og en mer sømløs overgang fra bygg til drift. Når de forskjellige rommene tegnes blir de tildelt et GLN og etter hvert som prosessen går videre blir det bestemt og plassert eiendeler og utstyr i rommene. Disse kan inkludere for eksempel GTIN, GIAI eller GRAI. En slik struktur gjør det mulig å få klarere sporbarhet mellom eiendeler og lokasjon.

Fakta om sykehuset

Oversiktsbilde av nytt sykehus med Drammen Helsepark. Foto: Helse Sør-Øst RHF

Det nye sykehuset i Drammen blir lokalsykehus for over 200 000 innbyggere. Dette gjelder alle som bor i Drammen kommune, Lier kommune, Røyken og Hurum (Asker kommune) i tillegg til Sande (Holmestrand). Samtidig vil det ha en områdefunksjon for 500 000 innbyggere i hele Vestre Viken. Når det står ferdig, vil det være et helhetlig helsetilbud for både fysiske og psykiske plager. Det vil inneholde nytt utstyr og digitale løsninger som gir gode arbeidsforhold for over 4000 ansatte.