Standarden heter ISO/IEC 18975:2024 og beskriver metoder for å kombinere globalt unike identifikatorer med nettadresser, noe som forenkler koblingen mellom fysiske objekter og deres digitale informasjon.

Den nye ISO-standarden beskriver metoder for bruk av HTTP-URI-er (Uniform Resource Identifiers) for å kode og administrere unike globale identifikatorer som GS1 og andre identiteter. Den definerer en fleksibel datastruktur som gir bedrifter mulighet til å integrere sine systemer for unik identifisering med nettet, noe som forenkler tilgangen til produktinformasjon via standardiserte nettadresser. 

Standarden introduserer også et felles API som gjør det mulig å hente informasjon om identifiserte produkter fra ulike onlinetjenester. 

GTIN (Global Trade Item Number) har i mange år vært brukt for å identifisere produkter, for eksempel for å muliggjøre salg i kassen. En styrke ved dette systemet er at identitetene er globalt unike og kan skannes uten å være avhengig av internettets domenesystem eller en spesifikk datatjeneste. Dette er viktig i situasjoner hvor internettilgang ikke bør påvirke om en prosess kan fullføres, for eksempel ved kjøp av en vare. 

Behovet for smartere identiteter øker, og eksisterende identifikatorer kan også brukes i HTTP-URI-er, slik at de kan benyttes for online-oppslag, dataforespørsler og dataintegrasjon når internettilgang er tilgjengelig. Derfor utviklet GS1 en ny standard kalt GS1 Digital Link, som allerede brukes av mange bedrifter. Her benyttes en QR-kode som gjør det mulig for forbrukere å skanne med mobiltelefonen og få mer informasjon om produktet, for eksempel ingrediensliste, bruksanvisning, sertifiseringer m.m. Du kan lese mer om GS1 Digital Link her: https://gs1.no/digital-link/  

Norske bedrifter står overfor økende krav til sporbarhet, transparens og bærekraft i verdikjeden. For å møte disse kravene må bedrifter sikre nøyaktig dokumentasjon av produktets opprinnelse, produksjonsprosesser og miljøpåvirkning.  

Digitale Produktpass (DPP) er en sentral løsning for å gi myndigheter og forbrukere tilgang til detaljert produktinformasjon inkludert opprinnelse, materialbruk, resirkulerbarhet og produksjonsmetoder. DPP vil bli et krav i flere bransjer, inkludert tekstil og elektronikk, og GS1 Digital Link muliggjør en strukturert og standardisert måte å koble produkter til deres digitale produktpass. Du kan lese mer om DPP her: https://gs1.no/eus-digitale-produktpass/  

Ønske om Bærekraft i tekstilindustrien fører til økt etterspørsel etter sporbarhet og gjør det nødvendig å dokumentere opprinnelse, produksjonsprosess og miljøpåvirkning. Bedrifter må tilpasse seg strengere krav til ansvarlig produksjon og reduksjon av svinn. GS1 Digital Link kan bidra ved å gi forbrukere og myndigheter direkte tilgang til produktets miljøprofil, sertifiseringer og levetidsforlengende tiltak via en enkel QR-kode. Vi har laget en veileder for identifikasjon og merking av tekstiler i vaskeritjenester, der kan du lese mer om hvordan GS1 standarder, inkludert GS1 Digital Link kan forbedre sporbarheten i tekstilindustrien ved å gi relevante aktører tilgang til informasjon om produktenes opprinnelse, produksjonsprosesser og miljøpåvirkning. Du finner veilederen her: https://gs1.no/veileder_for_identifikasjon_og_merking_av_tekstiler_i_vaskeritjenester/

Å knytte bærekraft til praksis handler om å møte nye reguleringer som Åpenhetsloven og EUs aktsomhetsdirektiv. For å overholde disse kravene må selskaper kunne dokumentere sine forsyningskjeder og sikre at produktene overholder etiske og miljømessige standarder. GS1 standarder muliggjør strukturert og effektiv datadeling, noe som hjelper virksomheter med å håndtere disse utfordringene på en enhetlig og skalerbar måte. 

GS1 Digital Link er fullt kompatibel med den nye standarden og muliggjør at GS1-identifikatorer, som GTIN, kan representeres som nettadresser. Dette kobler fysiske produkter til digital informasjon. 

I praksis betyr dette at bedrifter kan bruke én og samme QR-kode med GS1 Digital Link URI som både identifiserer produktet og lenker til ulike relevante datakilder på nettet. 

En QR-kode med GS1 Digital Link kan samtidig leses av en skanner uten internettforbindelse, akkurat som de tradisjonelle EAN-strekkodene som brukes i kasser i butikker. 

Ved å ta i bruk neste generasjon QR-koder med GS1 Digital Link, kan bedrifter oppnå forbedret sporbarhet, mer effektiv informasjonsdeling og en mer sømløs opplevelse for forbrukere, myndigheter og forretningspartnere.