Interpooling er et system for deling og gjenbruk av standardiserte lastbærere, som paller, på tvers av ulike aktører og markeder. Dette systemet sikrer effektiv logistikk, redusert svinn og fremmer bærekraftig ressursbruk. I stedet for at hvert marked eller selskap har sine egne løsninger, tilbyr interpooling en felles effektiv og bærekraftig modell.

Interpooling representerer en ny måte å tenke på når det gjelder håndtering av lastbærere. I en tid der klimakrisen, ressursknapphet og ineffektive forsyningskjeder utfordrer samfunnet, er det avgjørende å finne innovative løsninger som fremmer bærekraft og effektivitet. En slik løsning er interpooling (Se faktaboks), en metode der ulike aktører samarbeider om deling og gjenbruk av lastbærere for å optimalisere logistikkflyten. GS1 standarder bidrar til sporbarhet, ressursbesparing og en bærekraftig forsyningskjede. Selskapet Smart Retur (se faktaboks) har etablert en løsning for interpooling i det nordiske markedet.

Ved å bruke GS1-standarder som Global Returnable Asset Identifier (GRAI) og RFID-teknologi, blir hver lastbærer unik og kan spores gjennom hele verdikjeden. Dette reduserer svinn, effektiviserer transporten og sikrer at ressurser brukes optimalt. Ved å bruke disse identifikatorene til å koble fysiske paller til digitale systemer, forbedres informasjonsflyten og gjør håndteringen mer presis.

Miljøgevinsten er betydelig. Reduksjon av tomtransport, gjenbruk av plastpaller og en mer strømlinjeformet forsyningskjede bidrar til lavere utslipp og mindre avfall. Smart Retur standardiserer også pallene ved å sikre at de har en ensartet størrelse, identifisert med GS1 standarder og utnytter RFID-teknologi. Denne standardiseringen bidrar til å gjøre interpoolingen mer effektiv ved å eliminere ompakking og tilpassing mellom ulike systemer. Totalt sett gir dette færre logistiske barrierer, som igjen forbedrer økonomien i verdikjeden. Kombinert med gjenbruksraten til Smart Retur som ligger på 98 % ligger det an til en mer effektiv ressursbruk som kan bidra til å redusere avskoging og gi lavere CO2 utslipp. 

Interpooling reduserer avskoging ved å erstatte trepaller med mer holdbare plastpaller, noe som minsker behovet for tømmer. Med en optimalisert logistikk og økt pallesirkulasjon reduseres tomtransport og drivstofforbruk, som bidrar til å senke CO2 utslipp.

Interpooling gir økonomiske fordeler ved å redusere kostnader knyttet til pallesvinn, optimalisere transport (nevnt ovenfor) og øke omløpshastighet på lastbærere. En rapport skrevet av Østfold Forskning i 2017 viser til at trepaller har en gjennomsnittlig levetid på 14 måneder mens for plastpaller er det 10 år. Denne korte levetiden fører også til at det trengs flere trepaller for hver 1000 loop mellom industri, grossist og butikk enn plastpaller, 116 mot 17,2.1 Ved å standardisere og dele plastpaller mellom aktører reduseres behovet for hyppig utskiftning noe som senker logistikkutgifter. Samtidig gir digital sporing bedre kontroll over omløp og bruk, noe som minimerer manuell håndtering og administrasjonskostnader.

For bedrifter som ønsker å ligge i forkant av bærekraftig innovasjon, er interpooling med GS1 standarder en løsning som både gir økonomiske fordeler og en positiv miljøeffekt. Er din bedrift klar for å ta steget mot en mer bærekraftig logistikk?

Faktaboks: hva er interpooling?

Interpooling er et system for håndtering av lastbærere, spesielt plastpaller, som muliggjør effektiv deling og samhandling på tvers av markeder og landegrenser. Det fungerer som en sentralbank for paller, hvor ulike nasjonale pooling-selskaper (som Smart Retur, Norsk Lastbærer Pool og Svenska Retursystem) håndterer de operative oppgavene.

Faktaboks: Hvem er Smart Retur?

Smart Retur er en ledende aktør innen palle- og reverslogistikk i Skandinavia. De tilbyr tjenester som inkluderer levering, innsamling, sortering og reparasjon av paller for å holde dem i sirkulasjon. De tilbyr en sirkulær og digitalisert løsning som sikrer effektiv sporing, deling og gjenbruk. Dette reduserer avfall, transportkostnader og miljøpåvirkning i hele verdikjeden.