Levd.no – den lokale brukthandelen for barneklær

Klesindustrien står for rundt 10 % av verdens samlede CO2-utslipp1.  Levd.no, en bruktbutikk startet av Røde Kors i Norge, selger brukte barneklær og har hele sin operasjon i Norge. Godt for deres «gjenbrukere» og godt for miljøet.

Røde Kors sine egne undersøkelser viser at det er interesse for brukthandel i Norge. Så mye som 83 %2 av norske foreldre ønsker å handle mer brukt, men klarer det ikke. Finn.no publiserte en rapport i august 20223 som viste at 64 % av norske mødre og 35 % av fedre faktisk har kjøpt brukte barneklær.

Potensiale for brukte barneklær er stort.

Inn kommer Levd.no som selger brukte barneklær til foreldre i Norge. Butikken er et initiativ fra Røde Kors og baserer seg på deres egne innsamlinger av klær og direkte donasjoner til butikken. Deres egne tall viser at kun 4 % av klær som tidligere ble donert faktisk selges i Norge, resten endte opp på avfallsplasser, ofte langt utenfor Norges grenser. Med tanke på at barn vokser for hver dag som går og ofte trenger klær i nye størrelser er det bemerkelsesverdig at ikke flere av plaggene blir solgt i Norge. 

Hvorfor? Tilgjengelighet er et viktig punkt, i følge Fabiana Hargreaves da Costa, supply chain manager i Levd.no. Hun peker samtidig på at i en travel familiehverdag kan det være vanskelig å velge brukte klær.

– Det kan være vanskelig å få kjøp av brukte klær inn i familierutinene. Da blir det ofte at de enkleste alternativene velges, typisk fast-fashion merker med store utvalg. Så vårt mål er å gjøre det like enkelt å kjøpe brukte klær som det er å kjøpe fra de større fast-fashion aktørene. 

Fabiana Hargreaves da Costa er supply chain manager for Levd.no og forteller i denne saken om hvordan butikken fungerer.

Fra verdikjede til verdisirkel med GS1 standarder

90 – 95 % av klærne kommer fra Røde Kors sine donasjonscontainere. Klærne velges ut, rengjøres, stilles ut, selges, brukes og forhåpentligvis doneres de tilbake til Levd.no slik at det blir snakk om en verdisirkel istedenfor verdikjede. De som kjøper klærne er ikke lenger bare kunder, men gjenbrukere. 

GS1 standarder representerer en produktidentifikator i denne sirkelen. Levd.no er medlem av GS1 Norway, blant annet fordi de tilbyr levering av klær gjennom ODA. Dermed trenger de et GS1 foretaksprefiks som gjør dem i stand til å få SSCC (Serial Shipment Container Code) på sine forsendelser. Hargreaves da Costa forklarer at medlemskapet i GS1 Norway er av strategiske grunner.

– Jeg tror det er viktig for startups som oss å samarbeide med slike organisasjoner sånn at vi kan bli kjent med andre aktører. Det gir oss en mulighet til å få mer informasjon om hva som skjer i markedet. Samtidig har vi et mål om å vokse til en sterk aktør når det gjelder sirkularitet og da er dette nødvendig.

  

Illustrasjon av en verdisirkel. Kildehenvisning: Sirkulær økonomi, av Bedin, T. (https://ndla.no/article/28010). CC BY-SA 4.0.

Behovet for sporbarhet er også med på å skape denne nødvendigheten. Hargreaves da Costa påpeker også at for å drive en klesbutikk på en bærekraftig måte så er det relevant å sikte etter åpenhet og bevissthet rundt en prosess, uten det blir det ingen ansvarlighet. Dette er blant annet en av grunnene til at vi ser hauger med klær på avfallsplasser fra flere steder i verden.  

Verdisirkelen er også et resultat av et ønske om å drive butikken på en bærekraftig måte. Lignende aktører har tidligere sendt klær ut av landet for sortering for å så å sende dem tilbake til Norge for salg til kunder.

Levd.no kutter dette leddet slik at produktene får en kortere vei til både kunde og gjenbruk. Klærne doneres i Norge, sorteres i Norge og selges til «gjenbrukere» i Norge.

– Vi har vært i markedet i et år. Vi har bare bra feedback. Folk er kjempeglade for at de endelig har muligheten til å kjøpe brukte barneklær på en enkel måte.

Levd.no er en klesbutikk hvor kunder ikke er forbrukere, men «gjenbrukere.»

Faktaboks SSCC

Serial shipment container code er en GS1 standard som brukes til å identifisere en logistisk enhet. SSCC fungerer som en lisensplate for å spore en forsendelse av logistikk enheter gjennom hele forsyningskjeden. SSCC er forskjellig fra GTIN som identifiserer handelsvarer (produkter og tjenester.

Kilder

  1. Verdensbanken «How Much Do Our Wardrobes Cost to the Environment?»
  2. Røde Kors sine egne undersøkelser + https://www.dagsavisen.no/debatt/2022/01/31/kjaere-toygiver-fortsett-a-gi/
  3. Finn.no: 2019: «To av tre norske mødre har kjøpt brukte klær til barna sine»