Danskene ser til Norge

En «gamechanger» i Norge blir lagt merke til i Danmark. 2D-koder på utvalgte produkter hos Meny får selv den danske fødevareministeren til å bite på kroken.

En vanlig strekkode kan kun inneholde et varenummer, den serien med tall du ser under strekene. 2D-koder derimot kan inneholde så mye mer, noe det påpekes i reportasjen fra Danske TV 2 Kosmopol, en lenke til video av reportasjen finnes nederst i saken.

Et team fra kanalen har laget en utfyllende reportasje om tematikken. For å finne stoff dro de til Norge for å snakke med seniorrådgiver i GS1 Norway, Terje Menkerud og bærekraftssjef i Meny, Kenneth Skauge. Begge forteller i reportasjen om mulighetene assosiert med 2D-koder. Muligheten til å redusere matsvinn gjennom å lage bedre prognoser på butikkenes varebeholdning er et fremtredende poeng.

De «smarte strekkodene» (som reportasjen bruker som beskrivelse), kan nemlig inneholde informasjon om en vares holdbarhet. Dette kan bidra til at varer konsumeres istedenfor å kastes. Varene og deres holdbarhet registreres i butikken og «de smarte strekkodene» gir butikkene bedre oversikt over hvilke varer som nærmer seg utløpsdato. Dette skjer automatisk og reduserer dermed behovet for manuell nedprising når varene nærmer seg utløpsdato. I tillegg kan den inneholde informasjon om batch/lot nummer noe som vil forenkle en mulig tilbakekallingsprosess.

Fødevareministeren (landbruksminister) i Danmark, Jacob Jensen (V), er imponert over de «smarte strekkodenes» potensiale. Han sier til TV kanalen at de kan godt være en av løsningene og at de er åpne for å se på det som en mulighet i Danmark.

– Hvis erfaringene som de har gjort seg i Norge kan brukes her i Danmark så skal vi så absolutt være åpne for det. Jeg er hvert fall meget spent på å høre mer om det, sier han.

Har du lyst til å se reportasjen fra Danske TV 2 Kosmopol? Følg denne lenken: «Game changer» fra Meny på Dansk TV 2 Kosmopol.