Hendelsesbasert sporing – viktig for ansatte og pasienter!

Løsningen for Datafangst, sporing og lokalisering som nå blir etablert i Oslo universitetssykehus (OUS) gir tilgang på data om virksomheten som du ikke har i dag. Dette gir store muligheter for forbedring, optimalisering og gevinstrealiseringer på flere områder.

Prosjekt Datafangst, sporing og lokalisering i Oslo universitetssykehus etablerer standarder, teknologi og infrastruktur som gjør det mulig å lokalisere medisinsk teknisk utstyr (MTU) og andre ting i sykehuset som senger eller mat-traller. Det hele startet med en RFID-pilot på Radiumhospitalet før sommerferien i 2023, men i løpet av kommende høst og vinter vil hele gamle Radiumhospitalet bli dekket med RFID-infrastruktur. OUS er i stor utvikling med seks byggeprosjekter i gjennomføringsfasen, og også de nye byggene kommer med denne teknologien.

Hendelsesbasert sporing betyr at hendelser til et sporings-objekt registreres. I første omgang er det i OUS MTU som spores. En hendelse defineres som noe som skjer med utstyret og kan være en forflytning fra et rom til en annen, eller for eksempel en temperaturendring. Hvis en infusjonspumpe flyttes fra en sone til en annen så vil dette registreres automatisk. Infusjonspumpen vil være utstyrt med en ID brikke med en liten sender som gjør at hendelsen kan registreres.

ID brikken har små antenner som kommuniserer med antenner og lesere som er montert i byggene. Kommunikasjonen skjer gjennom radiofrekvenssignaler og refereres til som RFID (Radio frequence identification). ID brikken består også av en datamaskin på størrelse med et sandkorn som inneholder et ID nummer. ID nummeret er en GS1 standard og den hjelper systemet å vite hva det er som forflytter seg. For medisinsk teknisk utstyr benyttes standarden Global Individual Asset Identifier: GIAI (vi har tidligere skrevet om dette: https://gs1.no/mtu-sporing/)

Spennende muligheter

Sporing og hendelsesbasert informasjon sammenstilt med andre typer datakilder kan gi spennende muligheter i det å øke kvaliteten på pasientbehandlingen. Automatisk hendelsesbasert sporing gir nye typer data som på den ene siden vil legge til rette for å forstå helhetsbildet i den enkelte pasientreisen bedre, særlig når det foreligger et avvik. På den andre siden vil disse dataene også gi en helt ny dimensjon med faktagrunnlag i analysene av arbeidsprosesser, og utnyttelsen av ressursene som er tilgjengelig på sykehuset. Ida Iren Eriksen, prosjektleder for Datafangst, sporing og lokalisering og Torkel Thune, avdelingsleder arkitektur & nye OUS, mener det finnes mange muligheter.

– Det er bare fantasien som setter begrensninger etter som vi får opp dette datagrunnlaget nå. På det grunnlaget ønsker vi også å sende en oppfordring til både forskningssektoren og leverandørmarkedet. Vi utfordrer dem til å komme med gode ideer og løsninger som gjør at sykehuset får gevinster og positive nytteeffekter ut av dataene som ligger i løsningen.

Ida Iren Eriksen. Foto: OUS

Torkel Thune. Foto: OUS

Endre verden, et egg om gangen

Dava Foods jobber for å realisere verdien som ligger i hvert enkelt egg. Hennum forklarer at deres visjon er å inspirere kundene med sunne, trygge og innovative produkter som er produsert på en ansvarlig måte. Verdikjeden er derfor standardisert slik at de kan tilby kundene produkter av høy kvalitet.  

– Vi benytter oss som sagt av overskuddsegg som ellers ville blitt kastet og dermed blitt matsvinn. De kommer inn til oss på en systematisert måte. Dette er vi fornøyd med fordi bærekraftperspektivet ville blitt annerledes med mange små leveranser, nevner Hennum.

Systemet inneholder også resirkulerbar plast brukt til transport av egg. Tidligere ble det brukt papp, men erfaring viste at denne måtte byttes ut etter noen turer for så å resirkuleres til et enda dårligere produkt. Derfor, sammen med sine leverandører, kom de fram til at plastbrett var et bedre alternativ.

– Disse brettene går om og om igjen. Samtidig gir det oss mulighet til å transportere et større volum hver gang. Da spare vi ressurser og miljøet, vi føler dette er et steg i riktig retning, avslutter Hennum.

 

Hvordan bruker Dava Foods GS1 standarder?

Dava Foods har tradisjonelt sett levert flest produkter til det profesjonelle markedet som restauranter, hoteller og kantiner, men har også levert produkter til dagligvarekjedene. I et slikt samarbeid er en strekkode med GTIN helt avgjørende.

– Vi er faktisk helt avhengig av en strekkode med GTIN i tillegg til GLN når vi leverer produkter til dagligvarekjedene, fremhever Hennum.  

Hvilke standarder bruker Dava Foods?

GTIN: er en standardisert tallkode som gir en unik identifikasjon av et produkt. Koden bidrar til å identifisere varen hvor enn i verden den befinner seg. GTIN kan bestå av 8, 12, 13 eller 14 sifre, 13 er det mest vanlige. Tallene er en numerisk representasjon av strekkoden til et produkt og du finner dem rett under selve strekkoden. 

GLN: er et lokasjonsnummer som brukes til å identifisere handelspartnere. Det kan være en juridisk enhet, en rolle i en handelstransaksjon (eks. kjøper, selger, fakturamottaker, eller leveringsmottaker), eller det kan identifisere en fysisk lokasjon (eks. leveringsadresser eller butikkfilialer). Nummeret består av 13 siffer og brukes mest i e-handel og transportplanlegging.