Stor oppmerksomhet rundt overgang til 2D-koder under Arendalsuka 

Det var full sal da Norgesgruppen inviterte til arrangementet «Et mer bærekraftig matmarked med teknologi og kunstig intelligens» under Arendalsuka, der neste generasjons strekkoder var hovedtema. 

Prosjektet med å innføre 2D-koder som et verktøy for å forhindre matsvinn startet som et samarbeid mellom GS1 Norway, Matvett AS og NorgesGruppen. Norgesgruppen har allerede innført 2D-koder på flere av sine EMV-produkter og alle scannere i NorgesGruppens butikker er nå byttet ut, så de kan lese de nye 2D-kodene. 

Administrerende direktør i GS1 Norway, Geir Paulsen, delte tidsplanen for innføring av 2D-koder: I løpet av 2027 skal alle butikker kunne lese 2D-koder. 

Konsernsjef i Norgesgruppen, Runar Hollevik kalte 2D-koder et teknologiløft som vil kunne gi store fordeler for hele verdikjeden. Hollevik påpekte også at innføring av 2D-koder må gjøres i samarbeid med hele bransjen slik at både produsenter, grossister og butikker kan ta dette i bruk. 

– Med en gang vi får holdbarheten inn i strekkoden så kan vi bruke hele verdikjeden til å bli bedre, understreker han.

 De største fordelene med 2D-koder vil være økt informasjonstilgang som vil gi gevinster i hele verdikjeden. Mer informasjon i strekkoden vil gi svinnreduksjon, bedre mattrygghet og bedre kundeopplevelser. I tillegg vil gi store fordeler for butikkeier i form av mer effektiv butikkdrift og økt omsetning. 

Dette får vi ikke til alene. Vi må gjøre dette som felles bransje, påpekte Hollevik. 

Gunnar Hovland i Tine og Wibecke Ødegård Johansen i UNIL delte også sine erfaring så langt med 2D koder og påpekte at leverandørene har en viktig rolle. 

Se hele opptaket fra arrangementet her:  Arendalsuka 2023: Et mer bærekraftig matmarked med teknologi og kunstig intelligens? | Bærekraft og teknologi er to av megatrendene som har størst påvirkning på både vår hverdag og kloden vi lever på. Enkelte selskaper kjennetegnes ved at… | By NorgesGruppen ASA – Facebook | Facebook