GS1 Norway i spennende samarbeid med Tollit!

GS1 Norway er stolte over å kunne bidra i en teknologiutvikling som har som mål å digitalisere og forenkle fortollingsprosessen for nordmenn som handler fra utenlandske nettbutikker. GS1-standarder kan bidra til at kunder får en mer effektiv og trygg handleopplevelse, sier Rina Moen.

Fokus på den gode handleopplevelsen

Pandemien har bidratt til at flere velger å handle på nettet, også fra utenlandske nettbutikker. I 3. kvartal 2020 ble norske internasjonale betalingskort brukt til netthandel av varer og tjenester i utlandet for 7,4 milliarder kroner. Dette er 14 prosent høyere enn ett år tidligere (kilde: SSB). Det som kan være vanskelig for en som handler på en utenlandsk nettside å sette seg inn i er hva som kommer av mva, toll og fortollingsgebyrer. Det vil være en dårlig kundeopplevelse å få en overraskende faktura i etterkant. Kunder vil gjerne vite at man ved check out i en utenlandsk nettbutikk betaler nøyaktig det man skal, og at varen blir levert som forventet.

Tollit app for sikker og enkel fortolling

Det norske selskapet Tollit har utviklet en sikker, effektiv, digital løsning for fortolling av varer handlet i nettopp utenlandske nettbutikker. Den brittiske nettbutikken Bigvits er en av de som nå tilbyr Tollit sin app for fortolling. – Løsningen tilrettelegger for at når du handler helsekost fra Bigvits, fortoller du varene med Tollit og har da alt på ett sted; handel, fortolling, betaling og sporing. Da er det bare å vente på at pakken blir levert. I tillegg bidrar løsningen på flere nivåer en form for verifisering av at varene er det de er og skal dit de skal, noe som igjen gir tolletaten korrekt og verifisert vareinformasjon når det gjelder varer som kommer inn til Norge, altså import, uttaler Kim Trengereid, med-gründer og CEO i Tollit, og sier videre at det er på dette området GS1 standardene gir verdi.

Et samfunnsnyttig samarbeid

Med den digitale teknologien som er tilgjengelig i dag er det på høy tid å tilrettelegge for en enklere og sikrere tolldeklareringsprosedyre, sier Trengereid, og er glad for at GS1 Norway vil bidra med ekspertise og tilgang til standarder for å utvikle løsningen videre. GS1 standardene for unik produktidentifisering (GTIN) og den globale produktklassifiseringen (GPC) vil med utnyttelse av AI (Artifisial Intelligence) gi muligheter for en mer korrekt tilordning av internasjonale tollsatser, kalt HS koder (Harmonized System). Det er komplekst og mange parter er involvert, men teknologien er der, så det blir spennende å se hva vi får til.

GS1 sine globale standarder vil kunne bidra til nettopp denne verifiseringen av varene på et globalt nivå, og dermed kunne bidra til både god handleopplevelse for kunden og mer korrekt vareinformasjon til eksempelvis den norske tolletaten.